trojkat
kartydogry: Wysokości w pewnym trójkącie mają długość 1/3, 1/4, 1/5. Wykaż że jest to trójkąt prostokątny.
4 sty 23:23
Qulka: z pól
a•1/3=b•1/4 =c•1/5
zatem a =b•3/4 b=c•4/5 więc c najdłuższa
a2 +b2 = c2
b29/16 +b2 = b2 25/16 //:b •16
9+16=25
skoro spełnione to prostokątny
4 sty 23:29
kartydogry: dzieki, wrzucam kolejne
4 sty 23:30
Adam: h1a1=...
Stąd kwadraty odwrotności wysokości w trójkącie prostokątnym są równe kwadratowi odwrotności
trzeciej
4 sty 23:31
Adam: I na odwrót
4 sty 23:32
PW: Jeżeli długości odpowiednich boków oznaczyć symbolami x, y, z, to podwojone pole trójkąta jest
równe
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x. |
| = y. |
| = z. |
| . |
| | 5 | | 4 | | 3 | |
Wynikają stąd równości:
z
2+y
2=x
2,
a więc na mocy twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa trójkąt jest prostokątny.
4 sty 23:47