wielomiany
kartydogry: Reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian x−5 jest równa 9. Zatem reszta z dzielenia
wielomianu
w(x+3) przez dwumian x−2 jest równa:
a)5
b)7
c)9
d)1
w(5)=9
w(2)=9
dobrze?
C
4 sty 23:12
Qulka: tak
4 sty 23:15
kartydogry: A to zobaczysz ?
Ciąg arytmetyczny o wyrazie ogolnym an=5n+3, n nalezy do naturlanych dodatnich, ma 200 wyrazów.
Wyraz stojący na k−tym miejscu licząc od ostatniego wyrazu tego ciągu jest równy:
a)1003−5k
b) 1008−5k
c) 1006−5k
d) 1009−5k
Odpowiedz A
4 sty 23:16
Qulka: b
4 sty 23:18
Qulka: bo jak wstawisz za k=1 to co Ci wyjść powinno?
4 sty 23:19
kartydogry: no ok, ale jak to mam uzasadnic jakos zebym rozumial? ja podstawilem 200−n
4 sty 23:20
Qulka: i ok i potem sobie liczysz że 1003 −5(k−1)
4 sty 23:21
Qulka: tak jak normalnie ciągi a1+(n−1)•r
4 sty 23:22
kartydogry: Ok dzieki, dodaje kolejne zadanie za chwile , ale juz w nowym temacie bo nie z ciaągów/
4 sty 23:23