Algebra - Przestrzeń wektorowa (baza)
ktoś: Znajdź bazę W={(x,y,z,t)∈R4:2x+y−3z+t=0 ∧ x−y+2z−t=0}.
Wyszło mi
[2] oraz [ 1 ]
[1] [ −1]
Ale możliwe, że jest to kompletnie źle. Robiłem to sposobem 'internetowym'.
4 sty 23:02
Adam: 3x=z
y=7x−t
Zbiór punktów (x, y, 3x, 7x−y)=x(1, 0, 3, 7)+y(0, 1, 0, −1)
Od razu widać punkty jakie tworzą bazę tej przestrzeni
4 sty 23:14
jc:
2x+y−3z+t=0
x−y+2z−t=0
x−y+2z−t=0
3x−z=0
x, y parametry
(x,y,z,t)=(x, y, 3x, 7x−y)=x (1,0,3,7) + y (0,1,0,−1)
Przykładowa baza: (1,0,3,7), (0,1,0,−1).
4 sty 23:17
ktoś: Okej zrobiłem teraz inny przykład "waszym" sposobem i go rozumiem. A jak określić wymiar?
Przykładowo w zeszyscie mam przykład
{(x,y,z,t)∈R4 | x+y+z+t=0},
i wyszło:
y(−1,1,0,0) + z(−1,0,1,0) + t(−1,0,0,1) = (0,0,0,0)
Więc baza to
{(−1,1,0,0), (−1,0,1,0), (−1,0,0,1)} tak?
I pod tym napisane mam w zeszycie, że dim = 0. O co chodzi? Z tego co ja rozumiem to dałbym dim
= 3.
4 sty 23:27
jc: Wymiar = liczba elementów bazy
4 sty 23:30
jc: Tak, ja piszesz, wymiar = 3.
4 sty 23:32
Adam: Co jeśli nie wybraliśmy bazy? Musi być inna definicja
4 sty 23:34
jc: Jeśli jakaś baza ma n elementów, to każda inna też ma n elementów.
Dlatego wymiar jest dobrze zdefiniowany.
Nie widziałem definicji nie używającej pojęcia bazy.
4 sty 23:40
Adam: Ciekawe, bo wymiar tak zdefiniowany jest właśnie niezależny od wybranej bazy, można by
pomyśleć że taka definicja istnieje
4 sty 23:43