Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych a i b
Kasya2112: Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych a i b, spełniające warunek
b= 2a−1 (kreska ułamkowa) a+3
Proszę o pomoc i wytłumaczenie zadania! Bardzo mi to potrzebne..
4 sty 22:47
zombi: | 2a−1 | | 2(a+3)−7 | | −7 | |
| = |
| = 2 + |
| , |
| a+3 | | a+3 | | a+3 | |
teraz szukamy takich a całkowitych, że a+3 jest dzielnikiem 7, czyli a+3 = 1,−1,7,−7
4 sty 22:49
Kasya2112: Och dziękuję bardzo
4 sty 22:53
Kasya2112: A jeszcze nie zrozumiałam, jak doszedłeś do tego 2(a+3)−7 ?
4 sty 23:05
Qulka: taki skrót myślowy żeby łatwo dzielić .. dopisujesz to co w mianowniku i uzupełniasz żeby się
zgadzało z tym co było w liczniku
4 sty 23:08