granica
5-latek: taka granica
an= |n−2|−|5−n|
jak do takich granic podejsc ?
na przedzialy to rozbijac ?
4 sty 22:34
Adam: dla n>5 jak wygląda an ?
4 sty 22:37
Qulka: dla n→∞ pierwszy dodatni drugi ujemny i wyrzucasz moduły
4 sty 22:37
zombi: Nie, liczą się tylko dalekie n w granicy, wobec tego rozpatrujemy an dla n≥5 i wtedy liczymy
sobie naszą granicę.
4 sty 22:38
5-latek: an= n−2−(5−n)= 2n−7 =∞
4 sty 22:40
5-latek: Pomylilem sie
an= 3 i granica to 3
4 sty 22:41
Adam: Źle
4 sty 22:41
Adam: terz ok
4 sty 22:42
5-latek: Dobrze juz rozumiem
4 sty 22:42