Rozwiąż równanie
Vadner: cos2x+2=2{2}cosx
4 sty 22:04
Vadner: Wkradł się błąd.
cos2x+2=2√2cosx
4 sty 22:05
Janek191:
cos 2 x = 2 cos2 x − 1
4 sty 22:08
Vadner: Wychodzi mi 2=0, więc raczej coś nie tak.
4 sty 22:14
Janek191:
2 cos
2 x − 1 + 2 = 2
√2 cos x
2 cos
2 x − 2
√2 cos x + 1 = 0
t = cos x − 1 ≤ t ≤ 1
2 t
2 − 2
√2 t + 1 = 0
Δ = 8 − 8 = 0
itd.
4 sty 22:18
zombi: t = cosx i przechodzisz do
2t2 −2√2t + 1 = 0
Δ = ...
4 sty 22:18
Vadner: ok ok ale nie rozumiem jak to:
cos2x+2=2√2cosx
przechodzi w to:
2 cos2 x − 1 + 2 = 2√2 cos x
Przecież cos2x=cos2x−sin2x
4 sty 22:34
Janek191:
cos 2 x = cos2 x − sin2 x = cos2 x − ( 1 − cos2 x) = 2 cos2x − 1
4 sty 22:35
Vadner: Dzięki wielkie!
4 sty 22:36
5-latek: a sin2x= 1−cos2x
4 sty 22:36