a
kartydogry: Wykaż, że jeśli dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y prawdziwa jest równosć x + y = 2√2, to
x * y ≤ 2
ta gwiazdka oznacza mnożenie
podniosłem obustronnie do kwadratu ale to nic nie dało mi
4 sty 22:03
Janek191:
Wylicz y z I równania i podstaw do nierówności.
4 sty 22:04
kartydogry: juz mam, dziekuje, do wzoru skroconego mnozenia sie udalo
4 sty 22:07
zombi: Można też z nierówności między średnią arytmetyczną a harmoniczną (a jakże).
| | x+y | |
mnożymy obustronnie przez |
| i dostajemy |
| | 2 | |
| | (x+y)2 | | 8 | |
xy ≤ |
| = |
| = 2, to co chcieliśmy dostać. |
| | 4 | | 4 | |
Dla przypadku, gdy któraś z nich jest zerem, to nie musimy korzystać z tej nierówności,
wystarczy sprawdzić
4 sty 22:14
Adam: Geometryczna i arytmetyczna − wychodzi to samo, i od razu
4 sty 22:22
zombi: no też w sumie
4 sty 22:27
jc: Założenie jest fałszywe, więc nie ma czego dowodzić.
4 sty 22:45
Adam: 
No tak, dla dowolnych
Powinno być dla pewnych
4 sty 22:47
Maciek: W zadaniu x,y to liczby rzeczywiste, a nierówność działa tylko dla liczb dodatnich
4 sty 22:48
jc: Nie o to chodzi. Myślę, że powinno być tak:
Wykaż, że dla dowolnych x, y, jeśli x+y=2√2, to xy≤2.
4 sty 23:00