usun niewymiernosc z ulamka
Łuki:

Usun niewymiernosc z ulamka
Prosze o pomoc

!
4 sty 22:02
Janek191:
Pomnóż licznik i mianownik przez √3 + √7 + √5
4 sty 22:03
Łuki: otzrzymuję wtedy w mianowniku 15 + 2pierwiastki z 21. jest tu jakis ukryty wzor skroc mnozenia?
4 sty 22:11
4 sty 22:11
4 sty 22:12
Łuki: Żadnym z tych sposobów nie wychodzi albo ja nie wiem co zrobić po pomnozeniu przez dane liczby
4 sty 22:22
Janek191:
| 2 *( √3 + √7 + √5 | |
| = |
| [(√3 + √7) − √5]*[(√3 + √7) + √5] | |
| | 2 √3 + 2√7 + 2√5 | |
= |
| = |
| | 3 + 2√21 +7 − 5 | |
| | ( 2√3 + 2√7 +2√5)*( 2√21 − 5) | |
= |
| = itd. |
| | (2 √21 + 5)*(2√21 − 5) | |
4 sty 22:32
Qulka:
| 1 | | √3+√7−√5 | | √3+√7−√5 | |
| = |
| = |
| = |
| √3+√7−√5 | | (√3+√7)2−5 | | 3+7+2√21−5 | |
| √3+√7−√5 | | (√3+√7−√5)(5−2√21) | |
| = |
| = |
| 5+2√21 | | 25−4•21 | |
4 sty 22:33
Łuki: ok dziekuje wam w sumie to niewymiernosc usunieta dzieki
4 sty 22:39
Mila:
| 2 | | (√3+√7)+√5 | |
| * |
| = |
| (√3+√7)−√5 | | (√3+√7)+√5 | |
| | 2*(√3+√7+√5) | |
= |
| = |
| | (√3+√7)2−5 | |
| | 2*(√3+√7+√5) | |
= |
| = |
| | 3+2√21+7−5 | |
| | 2*(√3+√7+√5) | | 5−2√21 | |
= |
| * |
| = |
| | 5+2√21 | | 5−2√21 | |
| | 2*(√3+√7+√5)*(5−2√21) | |
= |
| = |
| | 25−4*21 | |
| | 5√5−9√3−√7−2√105 | |
=2* |
| = |
| | −59 | |
Posprawdzaj rachunki,
4 sty 22:46
Basia:
[(
√3+
√7)−
√5]*[(
√3+
√7)+
√5] = (
√3+
√7)
2 − 5 = 3+2
√21+7−5= 5+2
√21
czyli masz
| (2√3+2√7+2√5)(5−2√21) | |
| = |
| 52−4*21 | |
| 10√3−4√3*3*7+10√7−4√7*7*3+10√5−4√105 | |
| = |
| 25−84 | |
| 10√3−12√7+10√7−28√3+10√5−4√105 | |
| = |
| −59 | |
| −18√3+10√5−2√7−4√105 | |
| = |
| −59 | |
nie wiem czy tam nie ma jakiegoś błędu rachunkowego; sprawdzaj
4 sty 22:48
Basia: Mila ma tak samo, więc chyba sprawdziłyśmy się wzajemnie

Witaj
Milu
4 sty 22:50
Mila:
Witam miło

W Nowym Roku
4 sty 23:33
jc: Proponuję coś trudniejszego:
| | 1 | |
Usuń niewymierność z mianownika ułamka |
| . |
| | 2*cos 2π/7 | |
4 sty 23:54
Mila:
Mam plan, ale dzisiaj Dobranoc

.
5 sty 00:02
Eta:
....= −4cos(π/7)*cos(4π/7)
5 sty 00:35
jc: To był dobry sen
5 sty 00:54
Eta:
Ja nie spałam
5 sty 01:03