Statystyka
Marysia: Proszę o pomoc
Automat w fabryce czekolady wytwarza tabliczki o masie 250g. Wiadomo ze masa
tabliczki ma rozkład N(5,m). Zważono 9 losowych tabliczek i stwierdzono ze x=244.
Czy na tej podstawie na poziomie ufnosci 0.05 mozna stwierdzic ze automat sie rozregulował?
Dla jakich pomiarow istotnosci mozna tak twierdzic?
4 sty 21:45
Qulka: na pewno w nawiasie jest 5 ?
4 sty 21:49
Marysia: A, przepraszam, czeski błąd, N(m,5) ale piątka jest jak najbardziej
4 sty 21:51
Qulka: teraz lepiej
4 sty 21:52
4 sty 21:55
Marysia: Przepraszam, ale dużo mi to niestety nie pomogło
4 sty 22:01
Qulka: tak rozregulował się (240,16 ; 247,84 )
4 sty 22:02
Qulka: a zaglądałaś na stronę 116 ? wolisz przedziałami czy hipotezą?
4 sty 22:03
Qulka: no i nie wiem co rozpisać
4 sty 22:14
Marysia: "Nie można załadować dokumentu", więc nie zaglądałam
4 sty 22:15
4 sty 22:20
Qulka:
| | m−μ | | 244−250 | |
Z= |
| √n = |
| √9 = = −3,6 |
| | σ | | 5 | |
z tablic rozkładu normalnego z
kr = 2,326347874
|Z|> z
kr więc średnie nie są równe więc się rozregulował
4 sty 22:30
Marysia: Dziękuję <3
Niech Ci bóg w dzieciach wynagrodzi

Właśnie próbuję zrozumieć to zagadnienie z p. Krystianem, eTrapez
4 sty 22:36
Qulka: ta książka parlińskich a dokładniej badania statystyczne z excelem są całkiem przyjemnie
napisane
4 sty 22:39