trapez
mat: W trapez równoramienny wpisano okrąg o promieniu r
Punkty styczności okręgu podzieliły ramiona trapezu w stosunku 1:4
Wyznacz pole i obwód trapezu
4 sty 21:41
Qulka: ramię = 5r/2 podstawy r i 4r obwód 10r pole 5r2
4 sty 21:46
mat:
Odpowiedzi to ja mam w podręczniku

Dzięki za taką odpowiedź
4 sty 21:55
Basia:

dane: r
h=2r
a=8x
b=2x
y = 3x
20x = 5r
a= 2r
b = r
h=2r
| | a+b | | 3r | |
P = |
| *h = |
| *2r =3r2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 10 | | 5 | | 11r | |
L = a+b+10x = 2r+r+ |
| r =3r+ |
| r = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
4 sty 22:00
Basia: możliwe, że gdzieś się pomyliłam w rachunkach
4 sty 22:02
Eta:

1/ rysunek a na nim oznaczam odpowiednie odcinki styczne
W trójkącie prostokątnym BOC
r
2=x*4x ⇒ r=2x a+b=10x =5r
Obwód : L=20x = 10r Pole : (a+b)*r = 5r*r=5r
2
======== =====
4 sty 22:03
Basia: oczywiście
ale jeszcze coś mi się nie zgadza
4 sty 22:05
Eta:
4 sty 22:06
Qulka: bo to wystarczy pitagorasem jak poprowadzisz h z wierzchołka to masz (2r)2+(3x)2=(5x)2
4 sty 22:07
mat:
Ogromne dzięki Eta po raz kolejny
teraz wszystko jasne
4 sty 22:55
Eta:
4 sty 22:57