Całka nieoznaczona
Qantas: Oblicz całkę ∫dx/ (x √2x+2)
Chciałem zrobić to metodą podstawiania i podstawić pod t 2x+2, jednak nie zastąpię przez to
samej litery x. Co radzicie?
4 sty 21:09
4 sty 21:18
Basia:
t =
√2x+1
t
2 = 2x+2
2x=t
2−2
| | 4dt | | dt | |
∫ |
| = 4∫ |
| |
| | t2−2 | | (t−√2)(t+√2) | |
no i teraz wypadałoby zrobić rozkład na ułamki
możliwe, że da się w prostszy sposób
4 sty 21:21
Basia:
| 1 | | a | | b | |
| = |
| + |
| = |
| (t−√2)(t+√2) | | t−√2 | | t+√2 | |
| at+a√2+bt−b√2 | | (a+b)t +√2(a−b) | |
| = |
| |
| (t−√2)(t+√2) | | (t−√2)(t+√2) | |
czyli
a+b=0
a−b=1
−−−−−−−−−−−−
2a=1
mamy
| | dt | | dt | |
4*[ ∫ |
| +∫ |
| ] |
| | 2(t−√2) | | 2(t+√2) | |
to już latwe
4 sty 21:30