Oblicz ile jest liczb naturalnych
c: Oblicz ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych takich, że iloczyn cyfr jest równy 24.
4 sty 20:54
ale jak to?: 24 dzielniki 1, 2, 3, 4, 6, 8 ...
24= 8*3 = 4*2*3 = 2*2*2*3
24= 6*4 = 6*2*2 = 3*2*4
Masz takich 6 "par" − reszta tutaj to jedynki (w tych przypadkach).
Trzeba teraz tylko rozważyć kolejność licz.
Spróbuj
4 sty 20:59
c: A przypadkiem 3*2*4 nie występuje dwa razy więc nie powinienem rozpatrzeć tylko 5 "par"?
4 sty 21:01
Adam:
Cyfry mogą być
1, 2, 3, 4, 6, 8
1. 8, 3 i 6 jedynek
8*7
2. 6, 4
8*7
3. 6, 2 dwójki
4. 4, 3, 2
8*7*6
5. 3, 3 dwójki
Sumujemy
4 sty 21:02
c: 952 mi wyszło
4 sty 21:05
c: | | | |
a mogłabyś zapisać punkt 3) przy pomocy kombinacji? nie rozumiem dlaczego | *5 nie pasuje |
| | |
4 sty 21:46
Mila:
3) Ja napisałam za pomocą permutacji z powtórzeniami.
Dla jakiego iloczynu mam napisać?
4 sty 21:55
Mila:
Jeszcze raz zapiszę
1)
24=8*3
2)
24=2*2*2*3 (3 dwójki, jedna trójka, 4 jedynki)
3)
24=2*4*3
4)
24=6*4
5)
24=2*2*6
4 sty 22:07
Mila:
Kombinacje
3) 24=2*4*3
| | 8! | | 8! | |
*3!= |
| *3!= |
| =6*7*8=336 |
| | 3!*5! | | 5! | |
wybierasz 3 miejsca dla trzech różnych cyfr i ustawiasz je na 3! sposobów
Albo wariacje bez powtórzeń:
8*7*6 =336
4 sty 22:12