równania
karolina: Rozwiąż algebraicznie i grficznie układ równań
2x−3(4x−y)=−3x−17+2(2x−1)
3x−y=5
proszę pomóżcie
3 lut 16:21
R.W.16l:

graf.
(rozw. pierszego patrz później)
| | 11x−19 | |
−11x+3y=−19 ⇒ y= |
| ← x=fx |
| | 3 | |
3x−y=5 ⇒ y=3x−5 ← y=gx
Punkt styku dwóch prostych to P{2;1}
algebraicznie:
2x−12x+3y+3x−4x=−17−2
3x−y=5
−11x+3y=−19
3x−y=5 |*3
−11x+3xy=−19
9x−3y=15
−2x=−4
x=2
3x−y=5
y=1
3 lut 16:48
ORZEŁ: najpierw wszystko wymnóż i przenies na jedną stronę
potem przekształć drugie równanie do postaci
y=3x−5
podstaw do pierwszego równania za y otrzymaną wartość
3 lut 16:49
R.W.16l: To ja się tak męczę, a tu wystarczy dać byle jaką podpowiedź...
3 lut 16:52
Karolina: dziękuje wam bardzo
3 lut 17:43