Pomoze ktos z zalozeniami?
Kasia: Log3(log3(log3(x2−9))=0
4 sty 20:01
Adam: najlepiej się nie bawić z założeniami
4 sty 20:03
Kasia: Ale chciałabym wiedzieć jak to się robi 🙄
4 sty 20:05
Adam: rozwiązuj na bierząco, nic sprzecznego i tak nie może tutaj wyjść, nawet nie trzeba sprawdzać
4 sty 20:06
Eta:
1/ log3(log3(x2−9))=1
2/ log3(x2−9)=3
3/ x2−9=27⇒ x= ...... v x=........
4 sty 20:07
5-latek: Jedziesz od konca
x2−9>0
log3(x2−9)>0
log3(log3(x2−9)>0
TO wszystko z definicji logarytmu .
Takjak napisal Adam ja tez bym sie nie bawil w zalozenia zwlaszcza ze to rownanie a nie
nierownosc
4 sty 20:10
Janek191:
Bieżąco !
4 sty 20:14
5-latek: Witaj

pomylil sie
4 sty 20:16
Janek191:
Witaj
4 sty 20:17
Kasia: I w tym ostatnim założeniu wyjdzie mi (−
∞;−2
√3)U(2
√3;
∞)
4 sty 20:39
Basia: jeżeli upierasz się przy założeniach to tak:
x2−9>0
log3(x2−9)>0
log3(log3(x2−9))>0
i tak naprawdę wystarczy to trzecie bo pierwsze i drugie są w nim "zaszyte"
(będzie widać "po drodze")
log3(log3(x2−9))>0=log31 ⇔ log3(x2−9)>1=log33 ⇔ x2−9>3 ⇔x2−12>0 ⇔
(x−√12)(x+√12)>0 ⇔ (x−2p{3{)(x+2√3)>0⇔ x∊(−∞;−2√3)∪(2√3;+∞)
to nie jest rozwiązanie równania; to jego dziedzina
jak rozwiązać równanie pokazała Ci Eta
4 sty 20:51
Kasia: Dzieki wielkie 🤗
4 sty 20:51
Qulka: można napisać założenia do dziedziny i w miarę obliczeń wstawiać wyniki i potwierdzać że są
dodatnie
4 sty 22:56