calkowanie przez czesci
wojtek: ∫U{arccosx}{
√x+1dx nie mam pojęcia jak pod to popodstawiać, arccosx zamienić na cosx
−1?
nie ma tego w elemetarnych wzorach, a żeby U{1}{
√x+1 była czyjąś pochodną też nie kojarzę

jak to rozwiazać
4 sty 19:48
wojtek: | | arccosx | |
∫ |
| dx nie mam pojęcia jak pod to popodstawiać, arccosx zamienić na cosx−1? |
| | √x+1 | |
| | 1 | |
nie ma tego w elemetarnych wzorach, a żeby |
| była czyjąś pochodną też nie kojarzę |
| | √x+ | |
jak to rozwiazać
4 sty 19:48
Adam: Przez części
4 sty 19:50
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
u = arccosx ; v' = |
| |
| | √x+1 | |
| | −1 | |
u' = |
| ; v = 2√x+1 |
| | √1−x2 | |
i liczysz przez części
zauważ dodatkowo, że (1−x
2) = (1−x)(1+x)
4 sty 19:51
wojtek: zapetliłem się
2 i 3 raz przez części wychodzi to samo
4 sty 20:07
Adam: Jak się zapętliłeś to dobrze, znaczy że możesz całkę przerzucić na jedną stronę
4 sty 20:09
Adam: A najlepiej to pokaż obliczenia
4 sty 20:12
wojtek: jak sie to robi
4 sty 20:13
wojtek: ok
4 sty 20:13
4 sty 20:17
wojtek: proszę, pkt f)
4 sty 20:17
4 sty 20:24
Adam: W takim sensie to już nie jest dobrze
Nie o to mi chodziło
4 sty 20:28
kochanus_niepospolitus:
idiotyzm został tutaj przez Ciebie zrobiony
| | arccosx | | −√x+1 | |
∫ |
| dx = 2√1+x*arccosx − ∫ |
| dx = |
| | √1+x | | √1−x2 | |
| | 1 | |
= 2√x+1arccosx + ∫ |
| dx = 2√x+1arccosx − 2√1−x |
| | √1−x | |
no to sprawdzamy:
(2
√x+1arccosx − 2
√1−x)' =
| | 1 | | −1 | | 1 | |
= 2 |
| *1*arccosx + 2√x+1* |
| − 2 |
| *(−1) = |
| | 2√x+1 | | √1−x2 | | 2√1−x | |
| | arccosx | | √x+1 | | 1 | | arccosx | |
= |
| − |
| + |
| = |
| |
| | √x+1 | | √1+x*√1−x | | √1−x | | √x+1 | |
4 sty 23:55
kochanus_niepospolitus:
a druga:
| | x | | x+1 − 1 | |
∫ln(x+1) dx = xln(x+1) − ∫ |
| dx = xln(x+1) − ∫ |
| dx = |
| | x+1 | | x+1 | |
| | 1 | |
= xln(x+1) − ∫1 dx + ∫ |
| dx = xln(x+1) − x + ln(x+1) = (x+1)ln(x+1) − x |
| | x+1 | |
sprawdzamy:
| | x+1 | |
((x+1)ln(x+1) − x)' = 1*(ln(x+1)) + |
| − 1 = ln(x+1) |
| | x+1 | |
Ojjjj musisz poćwiczyć całki ... jak przerobisz te 100−200 całek, wtedy będziesz coś takiego
'pykał' z zamkniętymi oczami.
4 sty 23:58
kochanus_niepospolitus:
I zauważ, że w obu przypadkach drugie podstawienie 'przez części' robisz odwrotne do
pierwszego, więc nic dziwnego że wracasz do 'punktu wyjścia'.
4 sty 23:59