Sprawdź czy punkt P=(-8,2) leży na symetralnej odcinka AB,gdy:
SandraLaura1: Sprawdź czy punkt P=(−8,2) leży na symetralnej odcinka AB,gdy:
a) A=(−2,−10) i B=(4,8)
b) A= (0,−8) i B=(2,6)
Dziękuję 😊
4 sty 19:28
5-latek: czyli odleglosc puntu A od punktu P musi byc takas sama jak odleglosc punktu B od punktu P
Wzor na odledlosc dwoch punktow masz wiec licz
To akuratnie nie jest trudne a pozwiczysz rachunki
4 sty 19:31
Mila:
a) A=(−2,−10) i B=(4,8)
√(x+2)2+(y+10)2=
√(x−4)2+(y−8)2⇔
(x+2)
2+(y+10)
2=(x−4)
2+(y−8)
2⇔
x
2+4x+4+y
2+20y+100=x
2−8x+16+y
2−16y+64 redukcja i uporządkowanie⇔
| | 1 | | 2 | |
s: y=− |
| x− |
| symetralna AB |
| | 3 | | 3 | |
P=(−8,2)
L=2
| | 1 | | 2 | | 8 | | 2 | | 6 | |
P=− |
| *(−8)− |
| = |
| − |
| = |
| =2=L |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
P∊s
4 sty 23:49
Mila: P=(−8,2)
II sposób
b) A= (0,−8) i B=(2,6)
od razu sprawdzamy, podstawiając do równania:
√(x2+(y+8)2=
√(x−2)2+(y−6)2
L=
√(−8)2+(2+8)2=
√64+100=
√164
P=
√((−8−2)2+(2−6)2=
√100+16=
√116≠
√164
P=(−8,2) nie należy do symetralnej AB
Teraz tak jak poprzednio
| | 1 | | 6 | |
y=− |
| x− |
| symetralna AB |
| | 7 | | 7 | |
L=2
| | 1 | | 6 | | 8 | | 6 | | 2 | |
P=− |
| *(−8)− |
| == |
| − |
| = |
| ≠2 |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
P=(−8,2) nie należy do symetralnej AB
4 sty 23:58