wsród n losów na loterii jest szesc losów wygrywajacych dla jakich wartosci n pr
onn: wsród n losów na loterii jest szesc losów wygrywajacych dla jakich wartosci n
| | 1 | |
prawdopodobienstwo tego ze zakupione dwa losy beda wygrywajace jest wieksze od |
| |
| | 5 | |
3 lut 15:58
onn: ?
3 lut 21:12
onn: ?
3 lut 21:21
onn: ?
3 lut 21:28
Basia:
Losujesz 2 losy spośród n czyli
| | | | n! | | n*(n−1) | |
|Ω| = | = |
| = |
| |
| | | 2!*(n−2)! | | 2 | |
losujesz 2 losy wygrywające czyli 2 spośród 6
| | | | 6! | | 5*6 | |
|A| = | = |
| = |
| = 5*3=15 |
| | | 2!*4! | | 2 | |
n(n−1)<150
n
2−n−150<0
Δ=1−4*1*(−150) = 601
| | 1−√601 | | 1+√601 | |
n2−n−150<0 ⇔ n ∊ ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
ale z treści zadania wynika, że n≥6 czyli
24
2 = 576
25
2 = 625
576<601<625
24 <
√601<25
25 < 1+
√601<26
stąd:
n∊<6; 12> czyli n=6,7,8,9,10,11,12
3 lut 21:30
onn: skąd 242 i 252
3 lut 21:40
Basia:
z kalkulatora
szukam dwóch kolejnych liczb naturalnych takich, żeby n2<601<m2
ten warunek spełniają 24 i 25
3 lut 21:41
onn: a skad n∊<6,12>
3 lut 21:42
Basia:
masz 6 losów wygrywających czyli liczba wszystkich losów musi być ≥6
z równania kwadratowego masz, że
a największa liczba naturalna spełniająca ten warunek to 12
3 lut 21:47
Iga: Czyli, n=<6;12>, to czego jest wynikiem? Prawdopodobieństwa?
22 sty 02:10