Określ dla jakich wartości parametru m prosta l jest równoległa do symetralnej
SandraLaura1: Cześć

Potrzebuje pomocy w związku z tym oto zadaniem:
Określ dla jakich wartości parametru m prosta l jest równoległa do symetralnej odcinka AB,
gdy:
a) A=(2,3), B=(m,2m) i l; 2x+y−1=0
b) A=(−1,−1), B=(3,3) i l; (m+3)x−y−5=0
c) A=(−2,3), B=(1,0) i l; x+(m−4)y+2=0
d) A=(−2,3), B=(−m,0) i l; x+my+3=0
Z góry dziękuję za pomoc 😊
Basia:
jeżeli masz punkty A(x
a,y
a) i B(x
b,y
b)
| yb−ya | |
to współczynnik kierunkowy pr.AB a= |
| |
| xb−xa | |
(a)
dla m=2 masz A(2,3) i B(2,4) czyli prostą x=2, która na pewno nie jest równoległa do l
dla m≠2
l: y = −2x+1
proste mają być równoległe czyli
a=−2
2m−3 = −2m+4
4m = 7
pozostałe identycznie