tablica znaków
cpp: c++ i tablica znaków
co należy zrobić, żeby liczbę znaków w tablicy można było wpisać do programu a nie żeby
tablica miała sztywną długość?
chciałbym żeby po wpisaniu do tablicy jakiegoś tekstu ta tablica zawierała tyle elementów
ile wpisanych znaków
czyli nie chce
char tablica[1000];
cin >> tablica;
tylko
char tablica[

]
cin >> tablica; //wpisuje "okno" i tablica ma 4 elementy
4 sty 18:00
Kamil: nie wiem jak w c++,
ale w c jest polecenie malloc.
w c++ chyba polecenie "new"
4 sty 18:05
4 sty 18:07
Dziadek Mróz:
W C++ istnieje obiekt std::string, który alokuje sobie pamięć dynamicznie:
std::string napis = "Ala ma kota"; // napis.size() = 11
napis = "Pies Burek"; // napis.size() = 10
Co do tablic na char to jest wiele sposobów. Najprostszy:
#include <iostream>
#include <cstring>
int main() {
char *temp = new char[32];
std::cin >> temp;
char *napis = new char[strlen(temp)];
strcpy(napis, temp);
delete temp;
std::cout << napis;
delete napis;
}
5 sty 17:20