zbadać liczbe rozwizac ukl
marcin: Witam, potrzebuje zbadać rozwiązanie układu w zależności od parametru k.
Robiliśmy to na ćwiczeniach odnośnie rzędu macierzy, jednakze nie czaje tego totalnie.
| ⎧ | 2x1+3x2=5 | |
| ⎨ | kx1−x2=2 |
|
| ⎩ | x1+x2=2 | |
4 sty 17:56
Adam: Weź pierwsze, trzecie równanie
Rozwiąż
Podstaw do drugiego
2 jest sprzeczne to i cały układ
Jeśli nie, to masz rozwiązanie co ci wyszło
4 sty 18:01
Kamil: możesz metodą eliminacji gaussa
czyli robisz macierz uzupełnień i sprowadzasz do postaci schodkowej. póxniej tw
kroneckera−capellego
4 sty 18:04
marcin: Faktycznie działa.

Ale jednak i tak chciałbym wiedzieć jak to się robi na tych rzędach, z tego względu, że jak w
któymś równaniu będzie jeszcze k, to tym spsoboem tego nie rozwiąże.
Mam też drugie, gdzie w obydwu jest k i tutaj liczyliśmy najpierw wyznacznik, póxniej w
zależności od k podstawialismy i liczyliśmy rząd.
4 sty 18:04
marcin: Macierz uzupełnień wynosi −k+3. Szczerze powiedziawszy, nie wiedziałem co to jest ta postać
schodkowa, ale widze ze troche roboty z tym jest
4 sty 18:06
Adam: Macierz uzupełniona a nie uzupełnień
4 sty 18:09
marcin: Noo tak, przepisałem co napisał @Kamil
4 sty 18:10