matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną z definicji
Kamil:
Witam Proszę o pomoc w obliczniu pochodnej z definicji f(x)=lnx
f(x+Δx)−f(x)
ln(x+Δx)−lnx
ln(
x+Δx
x
)
lim Δx→0
=
=
Δx
Δx
Δx
dalej nie wiem jak przejść, proszę o pomoc.
4 sty 17:49
Kamil:
up
4 sty 20:44
Adam:
Wzór (1+m)
1/m
→e przy m→0 Dla ułatwienia możesz podstawić m=Δx/x
4 sty 20:47