Oblicz pochodną
CzarQ: Oblicz pochodną
f(x)=√ln(cosx)
4 sty 17:19
X: .
4 sty 17:56
Basia:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *(ln(cosx))' = |
| * |
| *(cosx)' = |
| | 2√ln(cosx) | | 2√ln(cosx) | | cosx | |
4 sty 18:37
X: tak ale to funkcja to sa chyba tylko punkty wiec pochodna bedzie w ogóle?
4 sty 18:52
Basia: fakt
ln(cosx)≥0
cosx≥1 ⇔ cosx=1
x= kπ
D = {x: x=kπ}
i tak na prawdę f(x) =
√ln(coskπ) =
√ln1 =
√0 = 0 dla x∊D
pochodnej toto chyba w ogóle nie ma (chociaż coś tam się wyliczyło, ale to coś nie jest
określone dla żadnego x∊D)
| | f(x+h)−f(x) | |
limh→0 |
| chyba nie istnieje, bo f(x+h) nie istnieje |
| | h | |
tak mi się wydaje, ale nie na 100%
4 sty 19:07
X: No bo pojedyncze punkty które są funkcją pochodnej mieć nie mogą?
4 sty 20:55