Stereometria
klaudia98: Wysokość ostrosłupa trójkątnego jest równa 2√3. Kąt pomiędzy krawędzią boczną a podstawą ma
miarę 45 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
4 sty 17:07
emeryt 75: Czy jest to ostrosłup prawidłowy ? Jeżeli tak,to 2/3 h = 2√3,gdzie h jest wysokością
podstawy,czyli h=3√3, a=6, dalej już łatwo,bo wystarczy podstawić do wzoru na objetość
ostrosłupa
4 sty 17:46
klaudia98: Tak, zapomniałam napisać. A skąd się wzięło 2/3h = 2{3} i a=6?
4 sty 17:48
klaudia98: Nie powinno być 1/3h = 2{3}?
4 sty 17:56
emeryt 75: Jeżeli trójkąt prostokątny ma jeden z kątów 45 stopni,to drugi też 45 stopni, a naprzeciwko
równych kątów leża rowne boki. Jeżeli ostrosłup jest prawidłowy trójkątny,to spodek wysokości
dzieli wysokość podstawy w stosunku 2:1. Wzor na wysokośc trójkąta równobocznego h=1/2a√3
4 sty 17:56
emeryt 75: Jeżeli kąt pomiędzy wysokością ściany bocznej, a podstawą wynosiłby 45 stopni,to wtedy
1/3h=2√3
4 sty 18:03
klaudia98: Czyli będzie Pp = a2{3}/4 = 62{3}/4 = 9 {3}
V = Pp * H = 9 {3} * 2 {3} = 18 * 3 = 54 j 3
4 sty 18:04
klaudia98: Już rozumiem. Dzięki za pomoc.
4 sty 18:05
Mila:

α=45
o
1) ΔSOC−Δprostkątny równoramienny⇔
|OC|=H=2
√3
|EC|=3
√3
a=6
2)
| | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *a*|EC|= |
| *6*3√3=9√3 |
| | 2 | | 2 | |
3)
V=18
4 sty 18:05
emeryt 75: Pozdrawiam młodzież. Maturę zdawałem w czasach,gdy popularni byli The Beatles.
4 sty 18:10
4 sty 18:41
emeryt 75: Dziękuję za Yellow Submarine. Zachęcam do posłuchania: " All You Need is Love". Pozdrawiam.
4 sty 19:33
Mila:
Dziękuję
4 sty 19:40
4 sty 19:47
4 sty 19:56