asymptoty
Kamil: Witam.
Kiedy funkcja ma asymptoty poziome?
Oraz jak wyliczyć asymptoty ukośne?
4 sty 16:49
Basia:
funkcja ma asymptoty poziome jezeli lim
x→+∞ f(x) = liczba skończona lub gdy lim
x→−∞f(x) =
liczba skończona
jeżeli a jest skończone liczysz b=lim
x→∞[ f(x)−ax]]
(oczywiście dla +
∞ i −
∞ nie musi to być to samo, może ale nie musi)
prosta y=ax+b jest asymptotą ukośną
4 sty 16:55
Kamil: dzięki wielkie, a kiedy ma asymptoty pionowe?
bo nie wiem czy to myślenie jest poprawne.
Moim zdaniem to np funkcja ma dziedzinę (−∞,−1) ∪ (1,∞)
wtedy liczę granice lim x→−1− f(x) i jeśli to zbiega do jakiejś nieskończoności, to ma
asymptotę pionową lewostronną w x=−1,
potem liczę lim x→1+ f(x) i jeśli to zbiega do jakiejś nieskończoności, to ma asymptotę
pionową prawostronną w x=1.
Czy dobrze postrzegam asymptoty pionowe?
4 sty 17:21