Znajdż pierwiastki wielomianu
Maria: Proszę pomóc jak znajść pierwiastki tego wielomianu W(x)=x4+2x3+4x−4
4 sty 16:28
Basia:
znaleźć pierwszy
sprawdzić dzielniki wyrazu wolnego czyli liczby −4
czyli ±1; ±2 i ±4
jak już ten pierwszy znajdziesz (a jest to x1=−1)
dzielisz W(x) = x4+2x3+4x−4 przez x−x1 czyli x−(−1)=x+1
dostaniesz wielomian st.3, albo zobaczysz jak go rozłożyć albo drugi raz tak jak wyżej
potem już dostaniesz wielomian st.2 czyli Δ itd.
4 sty 16:37
Eta:
x4+2x3−2x2+2x2+4x−4=0
x2(x2+2x−2)+2(x2+2x−2)=0
(x2+2)(x2+2x−2)=0
dokończ
4 sty 16:38
Eta:
x= −1 −−− nie jest pierwiastkiem w(x)
ten wielomian nie ma pierwiastków wymiernych
4 sty 16:40
Basia: no i znów sobie coś innego przepisałam

nie dość,że 2 zeżarłam, to jeszcze znak zmieniłam
pięknie mi wyszło. wrrrrrrrrrrrrrrr
4 sty 16:49
Eta:
4 sty 16:51