Przesunięcia wektora
matematykamojapasja: O jaki wektor należy przesunąć wykres funkcji f(x)=2x2 aby otrzymać wykrs funkcji g gdy
g(x)=2x2 + 2x
Wykres funkcji g otrzymano przez przesunięcie wykresu f(x)=−x2 o wektor u. Podaj wzór
funkcji h, którą otrzymyjemy w wyniku przesunięcia wykresu f o wektor −2u
G(x)= −x2 − x
4 sty 16:14
Adam: f(x−p)−q=g(x)
4 sty 16:26
Adam: drugie tak samo
h(x)=f(x+2p)+2q
4 sty 16:29
matematykamojapasja: Nie rozumiem jak 2 zrobić
4 sty 17:19
Adam: wyznaczasz p, q, i tyle
4 sty 17:21
Mila:
Napisz drugie zadanie, bo piszesz o funkcji h i podajesz jeszcze wzór G(x).
4 sty 20:56
Adam: g przesunięto o u, i powstaje f
trzeba wyznaczyć h, ja to tak rozumiem
4 sty 21:04