pomocy nie rozumiem
kicia16072: rozwiaz rownanie:
6+10+14+...+(4n+2)=20 400 , gdzie n∊ N+
3 lut 15:37
onn: a1=6
a2=10
r=4
an=4n+2
Sn=20 400
3 lut 15:38
Mateusz: zauwaz ze lewa strona jest ciagiem arytmetycznym o roznicy 4
3 lut 15:38
3 lut 15:39
kicia16072: no i co dalej
3 lut 15:41
kicia16072: an= 100 i tak ma wyjsc a mi nie wychodzi
3 lut 15:42
Mateusz: zapisz wzór ogólny tego ciągu korzystając ze wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego potem
podstaw ten wzór do wzoru na sumę ciągu arytmetycznego i wykonaj działania powinnas otrymac
równanie kwadratowe z niewiadomą n i rozwiązesz je pamiętając ze n nalezy do N
3 lut 15:43
kicia16072: przeciez Δ wychodzi z rownania kwadratowego wysoka i to bardzo.
3 lut 15:54
onn: a pierwiatek?
3 lut 15:55
kicia16072: takie cos mi wyszlo 65344 z Δ
3 lut 15:59