najwieszke i najmniejsze wartości
wojtek: znaleźć największe i najmniejsze wartości funkcji
f(x) = 1−|9−x
2| na <−5,1>
g(x) =
√3+2x−x2
w tym pierwszym jak obliczam, to mi wychodzi x=3 v x=−3 (to nie jest w zakresie)
to licze tylko
f(3) =1
f(−5)=−15
f(1)=−7
to tyle?
| | 1 | |
a w drugim zakres po obliczeniu wychodzi <−1; |
| } |
| | 3 | |
i od f(−1),f(1/3) wychodzi 0 jak to zrobić?
4 sty 15:04
Jerzy:

To wykres f(x)
4 sty 15:13
Jerzy:

To wykres g(x)
4 sty 15:14
wojtek: dlaczego wykres fx nie jest odwrotnie
4 sty 15:18
Jerzy:
f(x) = − [ |9 − x2| −1 ] , a to co jest w nawiasie kwadratowym to:
|9 − x2| przesunięte o 1 w dół.
4 sty 15:21
Basia:
ad.1
w przedziale <−3;1> 9−x2≥0 i masz f(x) = 1−9+x2 = x2−8
ta funkcja najmniejszą wartość osiąga dla x=0 i jest to f(0)=−8
f(−3) = 9−8=1
f(1) = 1−8 = −7
w przedziale <−5;−3) 9−x2<0 i masz f(x) = 1−(−9+x2) = −x2+10
ta funkcja wartość największą osiaga dla x=0∉<−5;−3)
f(−5) = −25+10 = −15
czyli najmniejszą wartością f(x) jest f(−5) = −15, największą f(−3)=1
4 sty 15:23
Jerzy:
W drugim minima są oczywiste, natomiast maksimum jest tam, gdzie trójmian osiaga wartość
maksymalnę, czyli f(1) = 2
4 sty 15:30