matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
NWD, podzielność
KK:
Wykaż, że jeżeli a|bc i nwd(a,b) | c to a|c
2
4 sty 14:44
Basia:
nwd(a,b)=k ⇒ a=k*a
1
i b=k*b
1
czyli k|c ⇒c=k*c
1
bc
k*b
1
*k*c
1
b
1
*c
1
=
= k*
a
k*a
1
a
1
b
1
już jest nieskracalny ⇒ a
1
|c
1
⇒ c
1
=m*a
1
a
1
c
2
k
2
*c
1
*c
1
k*c
1
*m*a
1
=
=
= k*m*c
1
a
k*a
1
a
1
czyli a|c
2
oczywiście a
1
,b
1
,c
1
,l,m∊C
4 sty 14:55
Adam:
a
1
|c
1
− niekoniecznie
4 sty 15:22
Adam:
Dobry dowód, tylko a
1
|kc
1
, i parę rzeczy trzeba poprawić
4 sty 15:24
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick