odzw liniowe
Misiek: Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe.
T(x1→,x2→) = (x1+10x2, 5x1−8x2, −7x1 + 6x2)
Tutaj
Chciałbym żebyście mi powiedizeli czy dobrze rozumuje 1 warunek tj:
T(x1,x2)+T(x1,y2) = T(x1+y1,x2+y2)
x1→ = (x1,x2)
x2→ = (y1,y2)
T(x1+y1,x2+y2) = (x1+y1+10x2+10y2, 5x1 + 5y1−8x2−8y2, −7x1−7y1 + 6x2+6y2) =
(x1+10x2,5x1−8x2,−7x1+6x2) +(y1+10y2,5y1−8y2,−7y1+6y2) = T(x1,x2)+T(y1,y2) =
T(x1→,x2→)
4 sty 14:40
Misiek: rifresh
4 sty 17:51
Misiek: Jeżeli ktoś może, mam to na jutro. Tylko sprawdzić
4 sty 19:56
jc: Zapisz porządnie odwzorowanie.
4 sty 22:00
Misiek: To znaczy? Wg mnie jest wszystko dobrze.
4 sty 22:13
Misiek: Tzn. dobrze zapisane.
4 sty 22:13
zombi: Jeszcze pokaż, że
T(α(x1,x2)) = a*T((x1,x2)) , gdzie α to skalar
i udowodniłeś.
4 sty 22:16
Misiek: Chodziło mi tylko o sprawdzenie 1 warunku czy jest dobrze. 2 natomiast, wiem że jest na pewno
dobrze
4 sty 22:20