ekstremum funkcje wielu zmiennych
asu: zbadaj iistnienie ekstremum bezwarunkowe funkcji :
f(x,y)=x4+y4−2x2−2y2+4xy
4 sty 14:33
jc: Próbowałeś zastosować schemat?
4 sty 14:38
asu: tak
4 sty 14:41
asu: po δx = 4x3−4x+4y
poδy=4y3−4y+4x
4 sty 14:42
jc: Powinieneś otrzymać 3 punkty stacjonarne: x=−y=0, ±√2.
4 sty 14:43
asu: 4x3−4x+4y=0
4y3−4y+4x=0
i tu się zacinam
4 sty 14:43
jc: x3=x−y=−y3, czyli x=−y,
x3=2x, ...
4 sty 14:44
asu: nie wiem jak
4 sty 14:46
jc: x3=(−y)3. Co z tego wynika?
4 sty 14:48
asu: x=−y
ale co dalej
4 sty 14:58
Jerzy:
Podstaw to x do drugiego równania.
4 sty 15:00
asu: dzieki
4 sty 15:04