Sprawdz poprawność logiczną
mat1510: Jeśli dostanę stypendium, kupię sobie gierkę do Xboxa. Ale nie dostałem
stypendium. Czyli nie kupię sobie gierki do Xboxa
p−dostane stypendium
g−kupie gierkę do xboxa
(p→g)⋀(∼p→g∼) dobrze zapisane
4 sty 14:06
Basia: Chyba nie o to chodziło.
Sprawdź poprawność logiczną czyli oceń czy opisane rozumowanie jest poprawne.
Otóż nie jest ponieważ implikacje (p→q) i (~p→~q) nie są równoważne.
Opisowo:
Gdybyś dostał stypendium to na pewno kupiłbyś gierki.
Nie dostałeś stypendium więc nadal masz wybór. Możesz kupić, możesz nie kupić.
Ściśle:
Zakładamy, że implikacja p→q jest prawdziwa i wiemy, że p=0
Czy z tego można wnioskować o wartości logicznej q?
Nie można bo implikacje 0→0 i 0→1 spełniają podane warunki, i jak widać dla q nic z tego nie
wynika.
Może być q=0, może też być q=1
4 sty 14:47
mat1510: dzięki Basia
4 sty 14:55