Pochodne,równania stycznej,przedziały monotonicznosci,ekstrema
shoxie420: Witam potrzebuję pomocy w tych zadaniach, wiem że ich jest dużo.
1) Oblicz pochodne funkcji:
a) f(x)=2x
4−3x
2+7
| | 1 | | 1 | |
b) f(x)=− |
| x4+ |
| x3−x2+2 |
| | 2 | | 3 | |
| | x3 | | 5x | |
c) f(x)=− |
| +x2− |
| −1 |
| | 2 | | 7 | |
g) f(x)=(2x−1)(3x
2+2)
2) Wyznacz równanie stycznej
a) f(x)=3x
2−5x+1 dla X0=1
b) f(x)=2x
3−5x+4 dla X0=−2
3) Wyznacz równanie stycznej do wykresu
a) równoległej do prostej y=2x−3 f(x)=x
2−2x
| | 1 | |
b) prostopadłej do prostej y=− |
| x+1 f(x)=2x2−5x−3 |
| | 3 | |
4) Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
a) f(x)=x
3−3x
2
b) f(x)=2x
3+6x
2+8
c) f(x)=2x
3−3x
2−36x
5) Wyznacz ekstreme funkcji (o ile istnieje)
a) f(x)=2x
2+4x−1
b) f(x)=x
3+3x
2+4x+6
c) f(x)=x(x−1)
2
d) f(x)=x
4−4x
3+4x
2
6) Wyznacz najmniejszą i największą wartośc funkcji w przedziale
a) f(x)=x
2−6x−7 <4;5>
b) f(x)=x
3−12x <−4;−1>
7) Znajdz takie dwie liczby dodatnie których suma jest równa 15
a iloczyn pierwszej z nich i kwadrat drugiej jest najwiekszy
8) Znajdz takie dwie liczby dodatnie których suma jest równa 20
a suma szescianu jednej z nich i kwadratu drugiej jest najmniejsza
9) Z drutu o długości 16cm zrobiono szkielet prostopadłościanu o podstawie kwadratowej
jakie powinny być wymiary tego prostopadłościanu aby jego objętośc była najmniejsza
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, nie same wyniki ale w miarę krok po kroku.
Dziękuje i Pozdrawiam