Granica ciagu
5-latek: | | 12 | | 22 | | (n−1)2 | |
an= |
| + |
| = 32}{n3}+......+ |
| |
| | n3 | | n3 | | n3 | |
jak policzyc licznik ?
| | n(n+1)(2n+1) | |
Wiem ze 12+22+....+ n2= |
| |
| | 6 | |
ale tutaj nie mam n
2 tylko ostatni wyraz to (n−1)
2
4 sty 13:55
Pytający:
| | (n−1)((n−1)+1)(2(n−1)+1) | | (n−1)n(2n−1) | |
12+22+...+(n−1)2= |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
4 sty 14:02
5-latek: Przepraszam ale zle sie poczulem −pozniej dopytam .
4 sty 14:04
5-latek: Prepraszam ale nie rozumiem tego
4 sty 14:56
5-latek: jesli byloby bez tych kwadratow to policzylbym ale tego nie rozumien
4 sty 14:57
Basia:
Ale rozumiesz, że
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+32+......+(n−2)2+(n−1)2+n2 = |
| |
| | 6 | |
1
2+2
2+3
2+......+(n−2)
2+(n−1)
2= (1
2+2
2+3
2+......+(n−2)
2+(n−1)
2+n
2)−n
2 =
| n(n+1)(2n+1) | | (n2+n)(2n+1)−6n2 | | 2n3+n2+2n2+n−6n2 | |
| −n2 = |
| = |
| = |
| 6 | | 6 | | 6 | |
| 2n3−3n2+n | | n(2n2−3n+1) | | n*2*(n−1)(n−12) | |
| = |
| = |
| = |
| 6 | | 6 | | 6 | |
to co napisałam oczywiście jest w ogóle niepotrzebne; chodzi mi o to zebyś to zobaczył
To jak bez takich rachunków
Jeżeli napiszę tak
| | k(k+1)(2k+1) | |
12+22+32+......+(k−2)2+(k−1)2+k2 = |
| |
| | 6 | |
nie będziesz miał chyba problemu
no to teraz podstaw k=n−1
mamy
| | (n−1)(n−1+1)[2(n−1)+1] | |
12+22+32+......+(n−1−2)2+(n−1−1)2+(n−1)2 = |
| |
| | 6 | |
czyli
| | (n−1)*n*(2n−1) | |
12+22+32+....+(n−3)2+(n−2)2+(n−1)2 = |
| |
| | 6 | |
4 sty 15:11
5-latek: Dobra . Jest OK . Łapie to
Np gdyby bylo U{1}{n
3+ ............+U{(n−2)
2}{n
3
to wtedy
| | (n−2)[(n−2)+1][2(n−2)+1] | | (n−2)(n−1)(2n−3 | |
12+22+..........+ (n−2)2= |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
4 sty 15:15
4 sty 15:17
5-latek: Dzienn dobry
Basiu 
czesc
Adam 
NIe no dobrze ze to rozpisalas / Akuratnie po swoim poscie przeczytalem go i dobrze to
zrozumialem
4 sty 15:24
Adam: Cześć
4 sty 15:26
5-latek: Tak Basiu powinni tlumaczyc nauczyciele
4 sty 15:34
Basia: | | 2 | |
Niestety zrealizowali by wtedy najpewniej nie więcej niż |
| obowiązującego materiału. |
| | 3 | |
4 sty 15:36
5-latek: Basiu
Ale to na studiach pozniej i tak wyjdzie .
4 sty 15:43
Basia: Na studiach to "studencie martw się sam".
4 sty 15:56