Całka potrójna po prostopadłościanie
Smazony: Witam,
Mam problem z obliczeniem całki potrójnej ∫∫∫(x+y)e
(x−1)dxdydz po prostopadłościanie
U=[0,1]x[0,1]x[0,1].
Liczę tak:
∫
10(∫
10(∫
10(x+y)e
(x−1)dz)dy)dx=...
∫(x+y)e
(x−1)dz=(x+y)*(−
1x*e{x−z})+C
...=[(x+y)*(−
1x*e{x−z})]
10=−e
x−1−y
1xe
x−1+e
x+y
1xe
x
No i moje pytanie takie czy da się to w tym miejscu w jakiś sposób uprosić, skrócić?
Gdyż licząc dalej w taki sposób dochodzę do ostatniej całki po dx:
| | 1 | |
∫10(−ex−1−1x12ex−1+ex+ |
| 12ex)dx |
| | x | |
| | 1 | |
no i liczę "każda z osobna" no i zacinam się na całce drugiej − |
| ∫(1xex−1dx) przez |
| | 2 | |
podstawienie nie da rady, przez części wychodzi jeszcze gorzej, bo logarytm pod całką,
myślałem nad przekształceniem go jakoś w liczbę e?
Help!
4 sty 13:37
Pytający:
x,y są stałymi, gdy liczysz całkę po z:
∫(x+y)e(x−1)dz=(x+y)e(x−1)*∫dz=(x+y)e(x−1)*z+c
4 sty 13:55
jc:
∫[0,1] (x+y)ex−1 dz = (x+y)ex−1
∫[0,1] (x+y)ex−1 dy = [(xy+y2/2)ex−1]y=0y=1 = (x+1/2)ex−1
∫[0,1] (x+1/2)ex−1 dx = [(x−1/2)ex−1]x=0x=1 = (1 + e−1)/2
∫ xex dx = xex − ex
4 sty 13:58
Smazony: Mój błąd za dużo przepisywania, tam jest ∫∫∫(x+y)ex−z
4 sty 14:15
jc: ∫{[0,1]e−z dx = [−e−z]01=1−e−1
Wynik musisz pomnożyć przez (1−e−1)e = e−1.
To dodatkowe e koryguje e−1.
4 sty 14:34
Smazony: Super dzięki, przeoczyłem ten istotny fakt

Powiedz mi tylko dlaczego z ∫e
−zdz wychodzi −e
−z bo tego nie mogę zrozumieć?
4 sty 15:43
Jerzy:
Policz pochodną: (− e−z)'
4 sty 15:44
Smazony: Z pochodnej rozumiem, znam zasadę, ale co ma do tego całka? Tak wiem że to odwrotnośc ale o co
kaman?
4 sty 15:45
Smazony: Jest wzór na całkę ez nie e−z
4 sty 15:46
Jerzy:
∫e−xdx ... podstawienie: −x = t −dx = dt ...... = −∫etdt = − et + C = −e−x + C
4 sty 15:47
Adam: Podstaw sobie t= −z i nie zadawaj głupich pytań
4 sty 15:48
Smazony: Jerzy bardzo dziękuję za to wyjaśnienie w lakonicznej sprawie

Za dużo na dzisiaj juz
liczenia. Adam, ponoć kto pyta nie błądzi, a nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi.
4 sty 15:50
Adam: Jako ktoś kto na te pytania odpowiada, głupie pytania istnieją i są bardzo częste
4 sty 15:59