calka
kkk: Sprawdzi ktos czy dobrze policzylam calke oznaczona?
całka: xdx/pierwiastek z x2−1
u góry całki 4, na dole 1
licze dziedzine x2−1≥0
x2≥1
calka niewlasciwa
licze calke niewlasciwa
x2−1=t
xdx=1/2dt
1/2 ln I x2−1I +c
licze calke oznaczona gdzie lim A dazy do 1 (?)
[1/2 ln I x2−1I] = 1/2 ln 15− 1/2 ln A2 −1
Dobrze to jest skonczone, czy koncowka zle? i czy ta ghranica to ma byc do 1 liczona?
4 sty 13:33
Jerzy:
Co chcesz kończyć,jak masz źle policzoną całkę nieoznaczoną ?
4 sty 13:54
jc:
| | xdx | |
∫ |
| = ∫(x2−1)−1/2 x dx = (x2−1)1/2 |
| | √x2−1 | |
całka oznaczona = [(x
2−1)
1/2]
14=...
4 sty 14:03
kkk: a dlaczego potęga najpierw była z minusem, a pozniej juz na plusie?
4 sty 14:09
jc:
1/√y=y−1/2, ∫y−1/2 dy = 2y1/2 = 2√y
4 sty 14:12
Jerzy:
Możesz policzyć tą całke też tak: t =
√x2 − 1 ; t
2 = x
2 − 1 ; 2tdt = 2xdx
| | tdt | |
... = ∫ |
| = ∫dt = t + C = √x2 − 1 + C |
| | t | |
4 sty 14:36
kkk: dziekuje, to juz rozumiem, teraz tylko przy calce oznaczonej zamieniam 1 na litere A i licze
gdy lim dazy do 1?
5 sty 00:22