Znaleźć przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji:
Mati: Proszę o sprawdzenie
Znaleźć przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji:
f(x) = √3x−x3
wyszło mi że funkcja jest rosnąca w przedziałach (−1, 0); (0, 1)
malejąca w przedziałach (−∞, −√3); (−√3, −1); (1, √3), (√3, ∞)
i maximum w punkcie (1, √2), minimum − brak
4 sty 13:31
Jerzy:
Trzy minima: (−√3;0) (0,0) (√3;0)
Jedno maximum: (1;√2)
Maleje: (−∞;−√3) U (1;√3)
Roznie: (0 ; 1)
4 sty 13:37
Jerzy:
Zacznij od dziedziny tej funkcji, bo najwyraźniej jej nie wyznaczyłeś/a
4 sty 13:44
Mati: Faktycznie, nie uwzględniłem dziedziny funkcji, teraz przedziały monotoniczności wyszły mi
dobrze, ale nie wiem skąd się wzięły minima
4 sty 13:52
Basia:

rysunek jest do określenia dziedziny
3x−x
3≥0
x(3−x
2)≥0
x∊(−
∞;−
√3>∪<0;
√3>
lim
x→−∞f(x) = lim
x→−∞ √x3(3/x2 − 1)= −
∞(0−1) = +
∞
f(−
√3) = −3
√3+3
√3=0
f(0)=0
f(
√3 = 3
√3−3
√3 = 0
| | 1 | | 3(1−x2) | |
f'(x) = |
| *(3−3x2) = |
| |
| | 2√3x−x3 | | 2√3x−x3 | |
f'(x)=0 ⇔ 1−x
2=0 ⇔ x = ±1
| | 3 | |
znak pochodnej zależy tylko od znaku y=1−x2 bo |
| jest stale dodatni |
| | 2√3x−x3 | |
x∊(−
∞;−
√3) ⇒ f'(x)<0 to funkcja maleje (od +
∞ do 0)
x∊(0;1) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rosnie (od 0 do f(1)=
√3−1=
√2)
x∊(1;
√3) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje (od
√2 do 0)
wykres i komentarz w kolejnym poście
4 sty 16:24
Basia:

kropki niebieskie to −
√3 i
√3
dla x=1 oczywiście mamy maksimum lokalne
natomiast minima, które mamy dla x= −
√3, x=0 i x=
√3 nie wyjdą z rachunku pochodnych
z tej prostej przyczyny, ze funkcja jest w tych punktach nieróżniczklowalna
tak często jest na końcach przedziałów tworzących dziedzinę
4 sty 16:31
Mati: ok, dziękuję za wytłumaczenie
4 sty 17:36