podzielność
KK: Wykaż, że jeżeli m,n to liczby naturalne i 9|m2 + mn + n2 to 3|m i 3|n
9 | (m−n)(m2 + mn + n2) i co dalej? Czy może to zły trop ?
4 sty 13:27
Blee:
Najprościej bedzie chyba robiac niewprost. Czyli:
Wyrazenie podzielne przez 9 oraz kazdy z przypadkow:
1) m = 3k+1 , n = 3k+1
2) m = 3k+1 , n = 3k+2
3) m = 3k+2 , n = 3k+2
4) m = 3k , n = 3k+1
5) m = 3k , n = 3k+2
Sprzecznosci tutaj zalatwia sprawe
4 sty 14:32
Adam: m=n
3|m
2 ⇒ 3|m
m≠n
3|(m
3−m−(n
3−n))
Skąd 3|(m−n) (jeśli odjąć 1, liczba nie jest podzielna przez 3, ale mianownik tak)
9|mn
3|m oraz 3|n
4 sty 15:41
Adam: *ale licznik tak
4 sty 15:45