funkcje wielu zmiennych
asu: zbadaj iistnienie ekstremum bezwarunkowe funkcji :
f(x
1),x
2)=2x
12x
2+4x
12−x
23
obliczam
4x
1x
2+8x
1=0
2x
12−3x
22=0
4x
1(x
2+2)=0 →x
1=0
ktoś wytlumacy co dalej, jak te punkty znalezc, bo nie rozumiem tego
4 sty 13:08
Basia: bez indeksów to sobie napiszę, bo mi się w oczach mieni
f(x,y) = 2x
2y+4x
2−y
3
4xy+8x=0
4x(y+8)=0
x=0 lub y=8
dla x=0 masz −3y
2=0 ⇔ y=0
czyli jest (0,0)
dla y=8 masz 2x
2−3*64=0
x
2 − 3*32 = 0
x
2 − 16*6 = 0
x = 4
√6 lub x= −4
√6
czyli masz (−4
√6;8) i (4
√6;8)
powalcz dalej
4 sty 16:04
Basia: oj błąd, zaraz poprawię
4 sty 16:05
Basia:
4xy+8y=0
4x(y+2)=0
x=0 lub y= −2
dla x=0
2x2−3y2=−3y2=0 ⇔ y=0
czyli jest (0,0)
dla y= −2
2x2−3y2 = 2x2−12=0
x2−6=0
x = ±√6
czyli jest (−√6;2) (√6;2)
4 sty 16:09