jak?: zebrano 6kg świeżych grzybów zawierających 90% wody, ile będą ważyły te grzyby po
wysuszeniu, jeśli zawartośc wody spadnie do 40 %?
12 lis 14:51
bingo:
90% - 40% = 50%
6 * 50% = 3kg

12 lis 14:57
Karollajn:
6 kg − 100 %
x kg − 90%
x = (6 * 90)/100 = 5,4 (masa wody w 6 kg grzybów)
0,6 kg − 60%
y kg − 40%
y = (0.6 * 40)/60 = 0,4 (masa wody po wysuszeniu grzybów)
0,6 kg + 0,4 kg = 1 kg (masa grzybów po wysuszeniu)
20 lut 17:30
Gosc: Choc karollajn ma zgodnie z odpowiedziami to rozumowanie nie jest prawidlowe mym skromnym
zdaniem
6 maj 09:21
Eta:

90*6 −100*x= (6−x)*40 ⇒ x=5
6kg−5kg=1 kg suszonych grzybów
6 maj 12:11
aniabb: Karollajn poprawnie policzyła
6 maj 12:27
6 maj 12:34
Eta:
Sorry
Krzysiek ale nie przeglądałam innych postów !
Aż tak bardzo Cię to irytuje?
6 maj 12:52
PW: Dla formalności odniosę się do wpisu bingo.
Zapis 90%−40%=50% nie ma żadnego sensu. Takich "działań" nie wolno wykonywać.
SAMO "%" nie ma żadnego sensu, słowo "procent" jest literackim określeniem setnej części i
występuje zawsze z określeniem "czego".
Przykład:
SAMO 75% nie ma żadnego sensu, dopiero napisanie "75% liczby x" niesie jakąś treść −
matematyczny sens to 0,75•x.
Błąd twojego rozumowania polega właśnie na tym −
90% to 0,90 masy zebranych grzybów (tych początkowych 6 kg)
40% to 0,40 masy grzybów po wyschnięciu (tej liczby x nie znamy).
Nie można tak sobie odjąć 0,90•6 − 0,40•x i napisać, że jest to 0,50•6.
To tak jakbyś od 0,9 kury odjął 0,4 krowy i twierdził, że to jest 0,5 kury
6 maj 13:52
Eta:
Ładniej by było : 0,9 kury −0,4 koguta = 0,5 kurczątka

Pozdrawiam
6 maj 13:57
PW: Eta, zaraz po studiach pracowałem trochę w szkole rolniczej. To nieszczęście dla
matematyka, ale wypraktykowałem, że "na krowach" najlepiej trafiało do świadomości.
Pamiętam (pierwsza klasa ZSZ) problem z dzieleniem przez ułamek − za diabła nie mógł jeden
chłopak zastosować w praktyce zasady mnożenia przez odwrotność. W końcu mówię:
| | 3 | |
− Pawełku, a gdybyś miał 30 litrów bimbru rozlać do butelek po winie − tych |
| −litrowych, |
| | 4 | |
to ile butelek potrzebujesz?
Jedna chwila, triumfalny błysk w oku i odpowiedź:
− Będzie tego 40 pełnych butelek.
6 maj 14:19
Eta:
Miałam podobnie
| 1 | | 1 | |
| + |
| = ... ile? odpowiedź: nie wiem |
| 4 | | 4 | |
a ćwiartka + ćwiartka = ile? odpowiedź błyskawiczna ... pół litra !
6 maj 15:09