matematykaszkolna.pl
Okreslenie udzialu return: Czesc, mam pewien problem, mianowicie mam sytuacje, ze zostaly zbadane 2 populacje, naziwjmy je A i B. Populacja A liczyla 1472 osoby, populacja B 2424. Zostalo im zadane pytanie i wsrod populacji A 199 osob odpowiedzialo zle, a wsrod populacji B 288 osob. Jak teraz obliczyc udzial jaki miala populacja A we wszystkich blednych odpowiedziach? Pytanie niby banalne ale mam jedna watpliwosc. Wszystkich blednych odpowiedzi bylo 487, a wszystkich przepytanych osob 3896. Nie moge podzielic liczby blednych odpowiedzi udzielonych przez populacje A przez calkowita liczbe blednych odpowiedzi, bo populacja A =/= B. Populacja A stanowi 37% ogolu i liczba jej blednych odpowiedzi to 40%. Jest jakis ogolny wzor na takie dzialanie?
4 sty 12:53
Adam: Chyba ty, albo to ja czegoś nie rozumiem Czym jest udział ? 199 błędnych z 487, to jest dla mnie udział
4 sty 13:16
return: moze zle to ujalem, chodzilo mi bardziej o wplyw jaki maja na calosc blednych wynikow. Np jezeli zalozymy, ze przy populacji A zapytamy 1 osobe, a w populacji B 1000 i osoba w populacji A odpowiedziala zle, a w B 30 osob odpowiedzialo zle, to wtedy nie mozemy powiedziec, ze wplyw populacji A na ogolna liczbe blednych odpowiedzi wynosi 1/31. Bo 100% populacji A odpowiedzialo zle, dobrze mysle, czy cos mieszam?
4 sty 14:29