granice jednostronne
Kamil: Witam, Czy dobrze obliczyłem te granice jednostronne?
| | sinx | | sinx | |
w liczniku stosuję lim x→0 |
| *x* |
| *x=x2 |
| | x | | x | |
obie granice(lowostronna i prawo) są takie same
4 sty 11:32
Jerzy:
Dobrze, ale zapis błedny.
| | sinx | | sinx | |
= limx→0 |
| * |
| *x = [1*1*0] = 0 |
| | x | | x | |
4 sty 11:41
Kamil: aa bo nie możemy pozbywać się tych x−ów na raty, tylko wszystko na raz, a ja sinusy zamieniłem
jakby na 1
4 sty 11:46
Jerzy:
| sin2x | | sin2x | |
| = |
| *x = ... itd. |
| x | | x2 | |
4 sty 11:49