matematykaszkolna.pl
funkcje xddy: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
 1 
Niech f(x) =

x2 − 1 
 1 
i g(x) =

x 
Dziedziną funkcji złożonej g ◦ f jest: a) R − {−1, 1}. b) R. c) R − {−1, 0, 1}. d) R − {0}.
4 sty 11:17
Jerzy: Jak dla mnie dziedziną jest: x ∊ (−;1] U (0,+) , bo taki jest zbiór wartości funkcji f(x)
4 sty 11:33
5-latek:
 1 
gof=

= x2−1
 1x2−1 
ale zobacz na dziedzine f(x) i g(x) wiec ?
4 sty 11:37
xddy: To będzie c?
4 sty 11:41
Jerzy: Korekta: R \ {−1;1} , czyli odpowiedż a)
4 sty 11:48
xddy: Dziękuje emotka mogę jeszcze spytać w jaki sposób to liczyć? Wolałbym wiedziec na przyszłość emotka
4 sty 11:50
5-latek: Witaj Jerzy emotka To znaczy co liczyc?
4 sty 11:53
xddy: Nigdy wcześniej nie miałem styczności z funkcja złożona, dziedzina to jest cześć wspólna tych obu funkcji?
4 sty 11:54
5-latek: Masz np tak h(x)= g(f(x)) O funkcji h miozemy powiedziec ze jest superpozycja (albo zlozeniem funkcju f i g ) Oznaczamy ja symbolem h= gof I musi byc tak Dziedzina funkcji g musi zawierac zbior wartosci funkcji f gdyby bylo h= fog to wtedy dziedzina funkxji f musi zawierac zbior wazrtosci funkcji g Ogolnie Dziedzina funkcji z ewnwtrzen musi zawierac zbior wartosci funkcji wewnwtrzej Tez uwaga jesli mamy zlozenie h= fog to zazwyczaj zlozenie odwrotne nie jest wykonalne
4 sty 12:01
xddy: dzieki wielkie,teraz nareszcie mi sie rozjasnilo emotka
4 sty 12:03
5-latek: NO to masz np OKresl zlozenie h= gof (o ile istnieje a) f(x)= sinx i g(x)= cosx f(x)= x2−x g(x)= ln x
4 sty 12:04
Jerzy: Jeśli składamy funkcje: g o f , to: zbiór wartości funkcji f(x) musi należeć do dziedziny funkcji g(x) To co podałem o 11:33 , to zbiór wartości funkcji f(x) i jak widać zawiera się on w dziedzinie funkcji g(x) , ale musimy usunąć jeszcze x = 1 oraz x = −1 , bo dla tych argumentów nie istnieje f(x)
4 sty 12:07
xddy: Dzieki wielkie!
4 sty 12:08