funkcje
xddy: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Dziedziną funkcji złożonej g ◦ f jest:
a) R − {−1, 1}.
b) R.
c) R − {−1, 0, 1}.
d) R − {0}.
4 sty 11:17
Jerzy:
Jak dla mnie dziedziną jest: x ∊ (−∞;1] U (0,+∞) , bo taki jest zbiór wartości funkcji f(x)
4 sty 11:33
5-latek: ale zobacz na dziedzine f(x) i g(x) wiec ?
4 sty 11:37
xddy: To będzie c?
4 sty 11:41
Jerzy:
Korekta: R \ {−1;1} , czyli odpowiedż a)
4 sty 11:48
xddy: Dziękuje

mogę jeszcze spytać w jaki sposób to liczyć? Wolałbym wiedziec na przyszłość
4 sty 11:50
5-latek: Witaj
Jerzy 
To znaczy co liczyc?
4 sty 11:53
xddy: Nigdy wcześniej nie miałem styczności z funkcja złożona, dziedzina to jest cześć wspólna tych
obu funkcji?
4 sty 11:54
5-latek: Masz np tak
h(x)= g(f(x))
O funkcji h miozemy powiedziec ze jest superpozycja (albo zlozeniem funkcju f i g )
Oznaczamy ja symbolem h= gof
I musi byc tak
Dziedzina funkcji g musi zawierac zbior wartosci funkcji f
gdyby bylo h= fog
to wtedy dziedzina funkxji f musi zawierac zbior wazrtosci funkcji g
Ogolnie
Dziedzina funkcji z ewnwtrzen musi zawierac zbior wartosci funkcji wewnwtrzej
Tez uwaga jesli mamy zlozenie h= fog to zazwyczaj zlozenie odwrotne nie jest wykonalne
4 sty 12:01
xddy: dzieki wielkie,teraz nareszcie mi sie rozjasnilo
4 sty 12:03
5-latek: NO to masz np
OKresl zlozenie h= gof (o ile istnieje
a) f(x)= sinx i g(x)= cosx
f(x)= x2−x g(x)= ln x
4 sty 12:04
Jerzy:
Jeśli składamy funkcje: g o f , to:
zbiór wartości funkcji f(x) musi należeć do dziedziny funkcji g(x)
To co podałem o 11:33 , to zbiór wartości funkcji f(x) i jak widać zawiera się on w dziedzinie
funkcji g(x) , ale musimy usunąć jeszcze x = 1 oraz x = −1 , bo dla tych argumentów nie
istnieje f(x)
4 sty 12:07
xddy: Dzieki wielkie!
4 sty 12:08