funkcje złożone
Kamila: Potrzebuje pomocy w zadaniu z funkcjami. Zupełnie nie wiem jak to zrobić.
| | x + 1 | |
Dane są dwie funkcje f(x) = |
| dla x ∈ (R − {3}) i |
| | 3 − x | |
| | x + 1 | |
g(x) = |
| dla x ∈ (R − {1}). |
| | 1 − x | |
Jaką postać ma funkcja złożona f|g(x)| ?
4 sty 11:14
Jerzy:
| | x +1 | |
Wszędzie za x w pierwszej funkcji podstawiasz: | |
| | |
| | 1 − x | |
4 sty 11:21
Kamila: wyszło mi że x należy do R−{1/2 , 1 , 2}
4 sty 12:15
5-latek: Polecenie bylo inne
masz zrobic zlozenie
4 sty 12:24
5-latek: | | | |
h(x)= |
| = upraszczaj jesli trzeba |
| | | |
4 sty 12:33
Kamila: Muszę to doprowadzić do momentu żeby funkcja przyjęła postać 1/1−2x oraz podac dziedzinę
4 sty 12:35
Kamila: Edit: f[g(x)] a nie f|g(x)| przepraszam za błąd
4 sty 12:36
Jerzy:
Czy tam jest f|g(x)| ( wartość bezwzgledna) , czy: f(g(x)) ?
4 sty 12:37
Kamila: Nawias, przepraszam, źle przepisałam
4 sty 12:40
5-latek: W takim razie to sa tylko przekstalcenia
| x+1 | | x+1 | | 2 | |
| = − |
| = −1− |
| (przeciez robilas to w szkole |
| 1−x | | x−1 | | x−1 | |
4 sty 12:43
Kamila: To już obliczyłam, tylko nie wiem,czy zbiorem wartości będzie rzeczywiste −{1/2;1;3} czy
rzeczywiste −{1,3}
4 sty 12:45
Jerzy:
| | x + 1 + 1 −x | | 2 | |
Licznik: = |
| = |
| |
| | 1 − x | | 1 − x | |
| | 3 − 3x − x −1 | |
Mianownik: = |
| |
| | 1 − x | |
| | 2 | | 1 | |
czyli: f o g = |
| = |
| |
| | 2 − 4x | | 1 − 2x | |
Dziedzina: R\{1;x
0} , gdzie x
0 to argument, dla którego: g(x
0) = 3
4 sty 12:57
Kamila: Więc dziedziną będą R\{1,3} Dzieki za pomoc
4 sty 13:05
Jerzy:
Zła dziedzina !
4 sty 13:12