matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
Kamil:
Witam, jak obliczyć taką granicę jak w linku.
https://www.matematyka.pl/latexrender/pictures/c/d/cda8ed73dd1808b22079a90f1120dc3a.png
x→
∞
4 sty 10:24
Pytający:
=lim
x→
∞
(3
2x
)
1/(2x+1)
=lim
x→
∞
3
2x/(2x+1)
=lim
x→
∞
3
1−1/(2x+1)
=3
4 sty 10:45