zad
resqiu: Prosze o pomoc w rozwiazaniu
( x2+8x+16)x−3 )≤1
czy to będzie tak
(x+4)2X−6 ≤1 i co dalej ?
3 sty 23:25
Basia:
x+4≠1 x+4>0
x≠−3 i x>−4
dla x+4>1 (czyli x>−3)
(x+4)2x−6≤(x+4)0
2x−6≤0
2x≤6
x≤3
stąd x∊(−3;3>
dla 0<x+4<1(czyli −4<x<−3)
(x+4)2x−6≤(x+4)0
2x−6≥0
2x≥6
x≥3
sprzeczność
czyli zbiorem rozwiązań jest (−3;3>
3 sty 23:31
resqiu: nie powinno byc jeszcze uwzglednienie 1
3 sty 23:35
resqiu: tak po zatym to dzieki ,juz mam
3 sty 23:36
Basia: dlaczego? x+4≠1 więc x≠−3 a −3 tu nie ma
x może być =1
4 sty 00:47
Adam: Basia, źle
((x+4)2)x−3≤1
x≠−4
x=3 lub x=−5 lub x=−3
(x+4)2<1 oraz x−3>0
(x+4)2>1 oraz x−3<0
Odp: x∊(−∞, −5]∪[−3, 3]
4 sty 02:21
Adam: Błedem było przyjęcie że (x2+8x+16)x−3 oraz (x+4)2x−6 to to samo
4 sty 02:26
Basia : |x+4| miała być.
4 sty 10:25