oblicz granicę ciągu
Madzik: Oblicz granicę ciągu
an=√n2+2n+1−√n2+n
3 sty 22:48
Qulka: pomnóż i podziel przez to samo tylko z + (coś jak usuwanie niewymierności kiedyś
3 sty 22:51
Madzik: zrobiłam tak i wyszło mi 1, nie wiem na ile mogę wierzyć w ten wynik
3 sty 22:52
Madzik: a nie, wkradł się chochlik. wyszło mi 1/2
3 sty 22:53
Qulka: 1/2
3 sty 22:54
Basia:
| | (√n2+2n+1−√n2+n)(√n2+2n+1+√n2+n) | |
an = |
| = |
| | √n2+2n+1+√n2+n | |
| n2+2n+1−n2−n | | n+1 | |
| = |
| = |
| √n2+2n+1+√n2+n | | √n2+2n+1+√n2+n | |
| n+1 | |
| =..... |
| √n2(1+2n+1n2)+√n2(1+1n) | |
powinnaś już sobie poradzić
3 sty 22:55
5-latek: Wychodzi 1
3 sty 22:56
Madzik: to 1 czy 1/2? ktoś ma pewność?
3 sty 23:00
3 sty 23:01
5-latek: Pomylilem sie ma byc 0,5
3 sty 23:02
Qulka: | | 1 | |
z Basi kontynuując po podzieleniu przez n masz |
| |
| | 1•(1+1) | |
3 sty 23:03
Madzik: dziękuję!
3 sty 23:03
Basia: po skróceniu przez n mamy
| 1 | | 1 | | 1 | |
| → |
| = |
| = |
| √1+2n+1n2+√1+1n | | √1+0+0+√1+0 | | √1+√1 | |
i nie ma inaczej
3 sty 23:05