calka
wera: Mam taką całkę:
Patrzę do odpowiedzi, a tam:
| | dx | | exdx | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| = |t=ex dt=exdx| = ∫ |
| = acrtan |
| | ex + e−x | | e2x + 1 | | t2 + 1 | |
(e
x) + C
MOJE PYTANIE − dlaczego sobie tak wymnażamy przez e
x. Jest jakaś zasada, skąd mam wiedzieć
kiedy robić takie przekształcenia?
3 sty 22:46
Qulka: tylko sprowadziłaś do wspólnego mianownika bo e−x to 1/ex i z piętrowego ułamka robisz
sobie normalny
3 sty 22:49
wera: aha dziękuję, w ten sposób nie pomyślałam
3 sty 22:51
jc: Nieco inny rachunek.
| | 1 | | ch x | | dy | |
=2∫ |
| dx = 2∫ |
| dx = 2∫ |
| =2 arctg y = 2 arctg sh x |
| | ch x | | 1+sh2x | | 1+y2 | |
y = sh x, dy=ch x dx
3 sty 23:34
jc: Ta dwójka powinna stać w mianowniku, nie w liczniku.
| | 1 | |
Wynik = |
| arctan sinh x. |
| | 2 | |
3 sty 23:46