oblicz granicę ciągu
Madzik: Oblicz granicę ciągu
an=(n+1n−3)n
3 sty 22:08
5-latek: granica z liczba e (najmlodzy w rodzinie e )
3 sty 22:10
Madzik: wiem, że z liczbą e, ale nie wiem jak do niej doprowadzić
3 sty 22:10
jc: | | 1 | | 3 | |
=(1+ |
| )n (1− |
| )−n →e * e3=e4 |
| | n | | n | |
3 sty 22:13
5-latek: | n+1 | | 1(n−3)+4 | | 4 | |
| = |
| = 1+ |
| |
| n−3 | | n−3 | | n−3 | |
3 sty 22:13
Basia: tak całkiem od podstaw
| n+1 | | n−3+4 | | 4 | | 1 | |
| = |
| = 1+ |
| = 1+ |
| |
| n−3 | | n−3 | | n−3 | | | |
n→+
∞ to t→+
∞
4t = n−3
n = 4t+3
i masz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )4t−3 = (1+ |
| )4t*(1+ |
| )−3 = |
| | t | | t | | t | |
| | 1 | | 1 | |
[(1+ |
| )t]4*(1+ |
| )−3 → e4*1−3 = e4 |
| | t | | t | |
3 sty 22:15
Madzik: a dziękuję bardzo. uparłam się, żeby rozpisać mianownik i mi nie wyszło
3 sty 22:16
jc: Zaproponowany przeze mnie sposób poznałem tu, na forum,
po prostu dzielimy licznik i mianownik przez n.
3 sty 22:22