Macierze
Mat: Rozwiazac uklad (temat o macierzach twierdzeniu Cramera itp)
ax + y + z = 1
x + ay + z = 1
x + y + az = 1
a nalezy do rzeczywistych
3 sty 21:56
Qulka: x=y=z=1/(a+2)
3 sty 21:58
5-latek: Dobry wieczor

jak w 2 minuty ?
3 sty 22:02
Qulka: witaj

wzorami skróconego mnożenia
3 sty 22:05
5-latek: Spojrz prosze do poczty
3 sty 22:06
Basia: muszą być wzory Cramera?
W = a
3+1+1−a−a−a = a
3−3a+2 = (a−1)(a
2+a−2) = (a−1)(a−1)(a+2)
W=0 ⇔ a=1 lub a=2
dla a=0 układ ma nieskończenie wiele rozwiązań bo W
x=W
y=W
z=0
dla a=2
W
x = 1 1 1
1 2 1
1 1 2
W
x = 4+1+1−2−1−2=0
W
y = 2 1 1
1 1 1
1 1 2
W
y=0
W
z = 2 1 1
1 2 1
1 1 1
W
z=0
czyli też nieskończenie wiele rozwiązań
dla a≠0 i a≠2
W = (a−1)
2(a+2)
W
x = 1 1 1
1 a 1
1 1 a
W
x = a
2+1+1−a−1−a = a
2−2a+1= (a−1)
2
| | Wx | | (a−1)2 | | 1 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | W | | (a−1)2(a+2) | | a+2 | |
y i z liczysz tak samo
3 sty 22:09